luni, 16 martie 2015

Romania e o vaca de muls

Unii oameni fara talent cred ca daca folosesc cuvinte mari sau concepte chestia aia le salveaza poezia. Cu cat e poezia mai simpla, cu atat mai greu o scrii. E greu sa scrii poezie simpla. E un paradox asta. E complicat sa scrii poezie simpla. E ff greu sa scrii in poezie ce frumoasa e ziua de azi. E ff simplu sa spui asta, dar ca sa poti sa scrii asta in poezie iti trebuie ani de zile, ca sa poti sa o inconjori cu ceva. Nu orice om poate sa scrie in poezie ce frumoasa e ziua de ziua azi, ce frumos rasare soarele, uite cum curge apa in chiuveta.

Un poet bun nu vrea sa zica lumea ba ce destept e asta, el vrea ca oamenii sa se confunde cu starea respectiva, telul lui nu e sa fie luat drept un om destept, el vrea ca tu ca cititor sa simti ce a simtit el, sa intri in confesiunea sa.

Romania e o vaca de muls pentru cei din afara, e o piata de desfacere,  nu e o tara care produce ceva. Stai si uita-te in jurul tau, uita-te cate din lucrurile pe care le folosesti sunt romanesti. Baga in dinti o scobitoare si vezi ca e made in china. Uita-te la scaunul pe care stai, uita-te la tzatzele tale si vezi ce marca e sutienul, ciorapii, oja, pasta de dinti, nimic nu e romanesc.

Cand critici ceva, trebuie sa incepi cu ceva de genul asta: nu-mi place pentru ca. Daca nu ai acel pentru ca, tu nu existi. Nu exista nu-mi place pur si simplu. Exista nu-mi place pentru ca. Si urmeaza argumente. De la un argument in sus. Tu nu existi fara argumente. Fara argumente poti sa critici pe unul care se duce la buda si ala se caca si miroase urat cacatul si tu zici ba ai mancat numai prostii.

Chirila e un vesnic adolescent. Un adolescent care vrea sa se vanda ca adolescent, ceea ce este penibil. Si eu sunt un fel de Chirila, dar eu vreau sa raman adolescenta in ce pot sa fiu, el vrea sa fie in toate modurile adolescent. El da sfaturi. Cand tu vrei sa fii un puber, dai sfaturi la aia cu care vrei sa umbli?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu